![]() |
Dah siap keropok Lekor. Boleh di makan terus atau di goreng. |
Keropok Lekor.
Bahan-bahan nyaJ
500 gm Isi mentah ikan kembung atau Ikan Selayang
Tepung ubi kayu atau tepung sagu
Sedikit garam
Sedikit air batu
Cara membuat nya:
Ikan di bersihkan dan di ambil isinya. Kisar hingga halus isi ikan dengan sedikit air batu. Masukkan ke dalam mangkuk dan di bubuh sedikit garam halus. Gaul sebati. Masukkan tepung ubi atau tepung sagu sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang tak melekat di tangan. Panas kan air di dalam periuk hingga mendidih.Gelek kan doh ikan di atas papan canai secara memanjang dan taburkan sedikit tepung supaya doh nampak licin.
![]() |
Ia telah timbul..maka keropok nie dah masak. |
![]() |
Di rebus dalam air yang mendidih |
Masukkan ke dalam air rebusan yang mendidih hingga nampak ia timbul. Jika keropok lekor telah timbul, itu tandanya ia talah masak dan boleh di makan dengan sos atau di goreng jika telah sejuk. Lumur kan keropok lekor dengan minyak masak sebelum di simpan supaya ia tak melekat satu sama lain.
![]() |
Siap..dah goreng ..makan panaz2.. |
No comments:
Post a Comment