Popular Posts

Friday 2 December 2011

KEK BATIK

 Hidangan Untuk tetamu yang paling senang nak sediakan adalah KEK BATIK. Kek Batik nie boleh di simpan dalam peti ais selama 2 minggu. Rasa nya tetap enak. Kadang2 tak sampai seminggu dan licin. Memang sedap di buat kudapan bila2 masa. Ringkas dan mudah. Ha..mission aku ..kat rumah kalau ada tetamu datang , Ha..Inilah hidangan kudapan..yang memang senang nak prepare dlm dulang hidangan...    



KEK BATIK


Bahan-bahan:
1 bungkus (350g) biskut marie
Setengah buku butter
2 biji telur
1 cwn serbuk koko
1/2 cwn milo
1 cwn susu pekat manis
1/2 cwn gula
1/2 cwn Kacang Tanah goreng tanpa minyak. 

Cara membuatnya:

1. Patah2kan biskut
2. Dalam periuk, campurkan koko,milo, susu dan gula. Dengan api  
    sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
3. Masukkan butter,kacau sampai butter cair
4. Kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat. Padamkan api
5. Masukkan pula kacang dan biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan
    sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.
6. Kemudian angkat dan tekan mampat di dalam loyang yang
    disapukan sedikit majerin
7. Sejuk kan dalam peti sejuk. Kemudian baru di potong



No comments:

Post a Comment