GULAI TEMPOYAK DAUN KAYU.
Sejak zaman kanak2 lagi aku telah di kenal kan dengan gulai tempoyak daun kayu / pucuk ubi. Masakkan kegemaran seisi keluarga. Ini lah masakan kampong yang paling aku gemari. Gulai Tempoyak nie kalau di buat dengan kuantiti yang banyak, boleh di panas2 kan dan tahan hingga satu minggu. Sedap di makan waktu pagi di cicah dengan cekodok @ jemput-jemput. Sedap jugak di makan bersama lempeng.
Tengahari pulak..makan lah dengan nasi panas dan ikan goreng…
Kalau sesiapa yang ingin kan resepi masakan kampong nie..ambil lah di bawah nie... Bahan-bahanJ
3 helai daun kunyit
1 cekak daun pucuk ubi
4 helai daun pucuk kaduk
4 helai daun pucuk labu
4 helai daun semangun
10 biji buah belimbing masam –dibelah dua (jika suka)
1 cekak daun pucuk ubi
4 helai daun pucuk kaduk
4 helai daun pucuk labu
4 helai daun semangun
10 biji buah belimbing masam –dibelah dua (jika suka)
20 ekor ikan bilis
20 tangkai cili padi – tumbuk
20 tangkai cili padi – tumbuk
2 cm kunyit hidup - tumbuk
3 papan petai
3 batang serai – Dimayang halus dan tumbuk
3 papan petai
3 batang serai – Dimayang halus dan tumbuk
3 cawan santan pekat
2 senduk besar tempoyak
Garam dan gula secukup rasa
2 senduk besar tempoyak
Garam dan gula secukup rasa
Cara Menyediakan;
1. Semua daun kayu dihiris halus seperti membuat bunga rampai. Petai d kupas kulitnya dan di belah dua.
2. Cili padi, Serai (di mayang halus) dan kunyit ditumbuk. Campurkan cili padi, serai kunyit, tempoyak, dan santan. Kacau rata dan tambahkan ikan bilis. Masak dengan api sederhana.
3. Apabila mendidih, masukkan petai dan daun-daun kayu yang telah dihiris. Masukkan garam dan kacau hingga pekat. Masak kan secara mendidih dalam 15 minit. Masukkan gula (jika tempoyak agak masam) dan garam.
ADIOS....Masak lah dengan kasih sayang, pasti masakan anda..EMMMMM..Best..!!!
No comments:
Post a Comment